ΡΩΣΙΚΑ

MENU TOP blank

MENU TOP

Η Ρωσική γλώσσα καταλαμβάνει την 4η θέση παγκοσμίως, μετά την κινεζική, την αγγλική και την ισπανική, αφού είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παράλληλα με τις εθνικές τους γλώσσες. Κατέχει δε τον τίτλο της μεγαλύτερης μητρικής γλώσσας στην Ευρώπη. Τη Ρωσική γνωρίζει επίσης πλήθος ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου διδασκόταν στα σχολεία ως ξένη γλώσσα. Τέλος, πολυπληθείς ρωσικές παροικίες, από τις μεγάλες μεταναστεύσεις του 1917 και της δεκαετίας του 1990, έχουν μεταφέρει τη Ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η Ρωσική ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο, που βασίζεται στο ελληνικό και διαδόθηκε στη Ρωσία μέσω της Βουλγαρίας, όπου είχαν καταφύγει οι μαθητές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Σήμερα αποτελείται από 33 χαρακτήρες.

 

Ακολουθώντας την ιστορική πορεία της Ρωσίας, η γλώσσα δέχθηκε επιρροές από Ανατολή και Δύση. Ο εκχριστιανισμός από το Βυζάντιο, η ταταρο-μογγολική υποδούλωση και η πίεση Σουηδών και Πολωνών, η ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, οι ναπολεόντειοι και οι τουρκικοί πόλεμοι και τελικά ο 20ός αιώνας με τα γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια ιστορία, αποτελούν σταθμούς αυτής της πορείας. Από τις σπηλιές των ασκητών, τα φωταγωγημένα ανάκτορα των τσάρων, τα υπόγεια των συγγραφέων, τις καλύβες των χωρικών και τις γιάφκες των επαναστατών αναδείχτηκε ένας μοναδικός πολιτισμός που επένδυσε τα αριστουργήματά του με τη Ρωσική γλώσσα.

 

Τα Ρωσικά είναι μια πλούσια και εκφραστική γλώσσα με τεράστια ευελιξία, χωρίς μεγάλες δυσκολίες για τους ελληνόφωνους σπουδαστές (σε σύγκριση με τους αγγλόφωνους), εξαιτίας της κοινής προέλευσης και της κοινής δομής γραμματικής και συντακτικού. Επίσης, στη ρωσική γλώσσα χρησιμοποιούνται πάρα πολλές λέξεις με ελληνικές ρίζες, οι οποίες γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους σπουδαστές. Για τον Έλληνα η εκμάθησή της αποτελεί ένα ευχάριστο ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Το αλφάβητο, η συνάφεια της γραμματικής με αυτήν της αρχαίας ελληνικής, το πλήθος των λεξιλογικών δανείων από την ελληνική, η ευκολία στην προφορά, καθιστούν τους Έλληνες προνομιακούς χρήστες της Ρωσικής. Χαρακτηριστικό είναι το απόφθεγμα του Μεγάλου Πέτρου: «Πιστεύω πως, όπως το αίμα γυρίζει πάλι στην καρδιά από όπου προήλθε, έτσι και ο Πολιτισμός θα επανέλθει, μετά την περιπλάνησή του στη Δύση, στην κοιτίδα του, την Ελλάδα».

ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΩΣΙΚΩΝ